Prædikener

Billede
- Trinitatis søndag Det søgende menneske For snart 30 år siden gjorde tre grotteforskere en fascinerende opdagelse. Det var i december 1994, i det sydlige Frankrig, hvor de tre grotteforskere hejste sig ned gennem et meterbredt hul i en stejl kalkstensklippe i Ardeche. I første omgang troede de ikke, at grotten ville indeholde noget specielt interessant, men da de kom længere ned i grotten, fandt de noget, der skulle give genlyd i hele verden.
Billede
- Pinsedag Hvad er et menneske? En forfærdelig ulykke. En sen aftentime, mens mørket har sænket sig over landskabet og de vinterklare stjerner på himlen begynder at lyse, så kører en mand – i sin bil – direkte ind i en ubarmhjertig klippevæg i udkanten af Oslo. Det er alvorligt.
Billede
- 4. søndag efter påske "Kender verden da ikke til synd?" Tilbage i 1943, klokken 9.00 om morgenen, træder Kaj Munk op på sin prædikestol i Vedersø Kirke og begynder med ordene – over denne søndag, 4. søndag efter påske – på følgende måde...
Billede
- 2. søndag efter påske Krisetid Onsdag d. 1. februar, 1933, går en ung teolog ind ad porten til radiostationen, Voxhaus, i Berlin. Det er få hundrede meter fra rigskancelliet, hvor tusinder af nazister dagene for inden havde festet og fejret deres nyvalgte rigskansler, Adolf Hitler.
Billede
- Påskedag Som et kors for tanken Fra sin lænestol i Königsberg sad den tyske tænker, Immanuel Kant, og grundede og grublede over tilværelsen og menneskets færden i den. Han udgravede den menneskelige forstand og fornuft, kategoriserede den sirligt, som var det menneskets anatomi, han kirurgisk dechifrerede, og så satte han – og heri består hans kolossale bidrag, som vi stadig lever i efterdønningerne af – fornuftens grænser.
Billede
- Palmesøndag Hvilken konge! Jesus Kristus - i tjenerens skikkelse – sagtmodigt ridende på et æsel. Hvordan mon Zeus, den stærke, græske gud, ville komme ridende? Sagtmodigt på et æsel? Hvordan mon Thor, den nordiske krigergud, vil komme ridende? Sagtmodigt på et æsel? Hvordan mon Muhammed, muslimernes budbringer, vil komme ridende? Sagtmodigt på et æsel?
Billede
- Mariæ Bebudelse "Hvem kan gå igennem livet uden at fløjte?" I Franz Kafkas lille novelle ”En Landsbylæge” fra 1920, der kaldes en pligtopfyldende landsbylæge en sen vinternat ud på sygebesøg for at tilse en syg dreng. Lægen forcerer vinterlandskabet, den stærke snefygning, der fylder det vidtstrakte rum mellem ham og hans patient.
Billede
- Midfaste En moderne ørkenvandring Knut Hamsun, den unge og fattige nordmand, som bar rundt på en forfatterdrøm i maven, gik i land i København d. 17. juli 1888. Det første han gjorde, var at pantsatte sin frakke for seks kroner, for så at leje et værelse i Sankt Hans Gade 18 på Nørrebro. Her levede han i den yderste fattigdom, mens han forfattede romanen Sult, som – skulle det vise sig – var en bog, som verden ikke havde set mage.
Billede
- 2. søndag i fasten Det grænseløse Verden er fuld af grænser. Grænser mellem lande, grænser mellem kulturer, grænser mellem folkeslag og etniciteter, grænser mellem klasser, de rige og de fattige, grænser mellem seksualiter, grænser mellem kønnene, grænser mellem mennesker.
Billede
- 1. søndag i fasten Natsværmere og det moderne menneske Hvad har natsværmere og os moderne mennesker til fælles? Ingenting, skulle man tro, men hvis man leger med tanken, så minder vi måske lidt om hinanden. Natsværmere har svært ved at finde rundt i den moderne verden, den hører ligesom en anden tid til, en anden verden, som mennesket ikke har domesticeret og kultiveret, så den passer efter menneskenes behag og behov.